Evul Mediu se afla la un pas distanta

soareSatelitii sunt esentiali in existenta noastra moderna. Pentru ca depindem atat de mult de ei, a fost scris un plan de supravietuire in cazul in care nu vom mai putea beneficia de ei. Un document guvernamental britanic intitulat Space Weather Preparedness Strategy ar suna ciudat, dar cand te gandesti ca totul, TOTUL, trece prin sateliti, de la televizor, telefonie, internet, tranzactii bancare si asa mai departe, este clar ca trebuie sa avem un plan B.

Conceptul a fost popularizat in 1945 de catre Arthur C Clarke in cartea Wireless World. De atunci, industria satelitilor a ajuns la o valoare de 100 miliarde de dolari pe an.

Pe orbita geo-sincrona se afla cateva sute de sateliti, alaturi de alte sute pe orbite mai joase. Satelitii ne ajuta la pozitionare printre multe altele. Agricultura din tarile dezvoltate se bazeaza si ea pe ceea ce se afla pus de om pe orbita.

Citeste si  Bor detectat pentru prima data pe Marte

Scenariul Negativ

Am putea supravietui fara sateliti, dar influenta lor din prezent ar trebui inlocuita printr-un efort masiv si investitii uriase. Prima amenintare este vremea spatiala, adica eruptiile solare, adica protoni puternic energizati si aruncati de soare care pot praji aparatura din spatiu. S-a mai intamplat in trecut… It will happen again.

Cea mai grava situatie documentata a avut loc in septembrie 1859, dar, din fericire, pe atunci nu depindeam de electronice, dar cablurile de telegraf au fost prajite. Aurora Boreala a fost vizibila tocmai pana in Bahamas. Ciclicitatea este de cateva sute de ani. Asadar, it will happen again.

[sursa]