Trei exoplanete de mărimea Terrei, în zona locuibilă a unui sistem solar

Cercetătorii de la NASA au descoperit într-un sistem solar aflat la 39 de ani-lumină distanță de Pământ șapte exoplanete cu dimensiuni similare Terrei. Vestea cea mai importantă este că trei dintre ele se află în zona locuibilă a acestui sistem solar.

„Steaua în jurul căreia aceste exoplanete gravitează se numește Trappist-1 și este o stea pitică din constelația Aquarius. Diametrul său reprezintă aproximativ 8% din diametrul Soarelui. Dat fiind că Trappist-1 are dimensiuni reduse, zona sa locuibilă este mult mai aproape de ea. Cele 3 exoplanete, care nu au fost încă denumite, se regăsesc în zona de aur  și pot susține apa în stare lichidă”, anunță Michael Ghillon, cercetător la Universitatea din Liege.

Chiar dacă pe aceste obiecte nu există viață, ea ar putea apărea. Trappist-1 are cel puțin 500 de milioane de ani, și o durată de viață de 10 trilioane. Soarele, prin comparație, se află la jumătatea vieții sale aproximată la 10 miliarde de ani.

Citeste si  Mercur, a doua planeta activa tectonic din Sistemul Solar

Date fiind densitățile lor, toate exoplanetele de lângă Trappist-1 sunt cel mai probabil stâncoase.

“Cu această descoperire am făcut un imens pas înainte în căutarea noastră de exoplanete locuibile și viață pe alte lumi,” declară Sara Seager expert în exoplanete la MIT. “Acest sistem cu o singură stea le oferă astronomilor multiple șanse să caute forme de viață, în același timp perfecționându-și cunoștințele despre exoplanetele din sisteme solare cu o singură stea,” a încheiat aceasta.

Ziua de astăzi va rămâne în istoria astronomiei. În viitor, asemenea descoperiri vor fi probabil din ce în ce mai dese. Așa cum declară un administrator asociat al NASA, Thomas Zurbuchen, “descoperirea unei alte planete similare Terrei nu mai este o chestiune de dacă ci de când.”

[sursă]