Expediția 50/51 – SUA, Rusia și Franța la bordul ISS

ISS
Foto: NASA/Bill Ingalls

O echipă de astronauți din SUA, Rusia și Franța au început ieri călătoria spre Stația Spațială Internațională, la bordul unui Soyuz MS-03 – Oleg Nivitskiy de la Roscosmos, Peggy Whitson de la NASA și Thomas Pesquet de la ESA, formează Expediția 50/51, care va petrece 6 luni la bordul ISS.

Racheta Soyuz MS-03 cu cei trei astronauți la bord a fost lansată de pe cosmodromul din Baikonur pe 17 noiembrie și va călători timp de 2 zile până va andoca la ISS.

Odată ajunși la destinație, cei trei, împreună cu echipa aflată deja la bordul ISS, formată din Shane Kimbrough, Sergey Ryzhikov și Andrey Borisenko, vor efectua peste 250 de experimente științifice. Astronauții vor studia felul în care lumina becurilor din interiorul Stației Spațiale Internaționale impactează sănătatea, somnul și performanța cognitivă a echipei, felul în care microgravitația afectează regenerarea țesuturilor și proprietățile genetice ale plantelor crescute în spațiu. Rezultatele experimentelor derulate la bordul stației sunt utile atât pentru dezvoltarea viitoarelor misiuni de lungă durată în spațiu, cât și pentru viața oamenilor de pe Pământ.

Citeste si  Marte iese, în sfârșit, dintr-o eră glaciară ce s-a terminat acum 400.000 ani

În februarie 2017, când Shane Kimbrough, actualul comandant al stației, se va întoarce înapoi pe Pământ, Peggy Whitson îi va prelua locul și va deveni astfel prima femeie care ocupă de două ori poziția de comandant al ISS. Whitson a fost și comandantul Expediției 16 în anul 2007.

În timpul acestei  misiuni, astronauții vor primi trei încărcături de provizii și materiale pentru experimente științifice. De asemenea, pentru luna ianuarie sunt programate ieșiri în spațiu în vederea instalării unor baterii litiu-ion care să stocheze energia produsă de panourile solare ale Stației Spațiale Internaționale.

Anca Stănescu