Cauza exploziei rachetei Falcon 9 a SpaceX

spacex explozie
USLaunchReport/YouTube

SpaceX a ajuns titlu de stire acum putin timp din cauza unei explozii impresionante ce s-a produs pe rampa de lansare de la Cape Canaveral. Nu numai ca a fost un mare pas inapoi pentru SpaceX, care nu a mai zburat de atunci, dar a distrus si primul satelit al Facebook, o paguba de 195 milioane de dolari. Anchetatorii au aflat care a fost sursa dezastrului.

Ancheta, care fost demarata de reprezentanti ai SpaceX, Administratia Federala a Aviatiei, NASA si Fortele Aeriene Americane alaturi de experti din industrie, a dus la 3 containere presurizate cu heliu ce s-ar afla in partea superioara a rachetei. Acestea, intitulate COPV, sunt parte a sistemului cu heliu lichid criogenic din treapta a doua rezervorului de oxigen lichid. Anchetatorii au reusit sa reproduca problema intr-un rezervor prin modificarea conditiilor din interior in timpul incarcarii cu heliu afectate de temperatura si presiunea heliului. Avand in vedere ca explozia s-a produs in timpul unei alimentari de rutina, asta inseamna ca motoarele erau inchise, iar SpaceX s-a chinuit sa gaseasca o sursa de caldura capabila sa genereze asa ceva.

Citeste si  VIDEO: Cum funcționează motoarele F1

Se pare ca problema a venit de la o schimbare mica de temperatura si presiune din rezervor, ceea ce ne sperie mai mult decat un contact imperfect, proceduri incorecte sau chiar sabotaj, asa cum s-e vehiculat la un moment dat.

Asadar, SpaceX are acum doua mari provocari: sa reproduca intreaga explozie pentru a intelege cum anumite modificari pot duce la asa ceva si sa reproiecteze tot sistemul cu heliu criogenic pentru a se asigura ca un asemenea eveniment nu se va mai produce.

Petru Stratulat

[sursa]