Aterizarea capsulei Soyuz cu astronauții Expediției 48-49 la bord

Soyuz
Credit: NASA/Bill Ingalls

Cei trei membri ai Expediției 48 – 49, lansată pe 6 iulie 2016 spre Stația Spațială Internațională, s-au întors pe 30 octombrie în siguranță pe Pământ, la bordul unui Soyuz MS-01.

Kate Rubins de la NASA, astronautul care a efectuat prima secvențiere a ADN-ului în spațiu și a contribuit la instalarea portului internațional de andocare la ISS, împreună cu Anatoly Ivanishin de la Roscosmos și Takuya Onishi de la JAXA, au petrecut 115 zile la bordul ISS.

Misiunea recent încheiată a fost prima vizită a Stației Spațiale Internaționale pentru Rubins și Onishi și cea de a doua pentru Ivanishin, acesta din urmă făcând parte și din Expediția 30 la bordul ISS, între 2011 – 2012.

Citeste si  O nouă imagine cu norii de pe Saturn

Capsula Soyuz în care se aflau cei trei astronauți a aterizat în Kazahstan, întreaga procedură fiiind difuzată de NASA în direct.

După plecarea celor trei, la bordul ISS a început oficial Expediția 50, cu Shane Kimbrough de la NASA și Sergey Ryzhikov și Andrey Borisenko de la Roscosmos, care vor opera stația spațială singuri timp de 3 săptămâni, până la sosirea celorlalți trei membri ai echipei la bord.

Anca Stănescu