Prima secvențiere a ADN-ului în spațiu

secvențiere
Foto: NASA

Pentru prima dată în istorie, ADN-ul a fost secvențiat în spațiu, în microgravitația de pe Stația Spațială Internațională. Posibilitatea de secvențiere a ADN-ului unor organisme vii în spațiu deschide o gamă largă de posibilități medicale și științifice.

ADN-ul, sau acidul dezoxiribonucleic, se găsește în fiecare celulă a oricărui organism de pe Pământ și este compus din patru tipuri de baze: adenina, citozina, guanina și timina. Structura ADN-ului este unică pentru orice individ al oricărei specii animale sau vegetale, astfel că secvența acestor baze poate fi folosită pentru identificarea unui organism specific.

Folosind un dispozitiv de secvențiere aflat la bordul ISS, denumit MinION, Kate Rubins, membră a expediției 48 aflată în prezent pe ISS, a reușit să secvențieze ADN-ul, obținând rezultate identice în microgravitația de pe Stația Spațială Internațională cu cele obținute de un grup de control care efectua aceeași operațiune pe Pământ.

Dacă MinION continuă să dea rezultate bune, astronauții vor putea îl folosească pentru a testa microbii de pe suprafața Stației Spațiale Internaționale și să determine dacă aceștia reprezintă o amenințare pentru sănătatea lor. De asemenea, astronauții vor putea folosi dispozitivul pentru a testa sistemul de reciclare a apei de pe ISS sau pentru a analiza rezultatele unor experimente direct la bordul laboratorului orbital, fără ca acestea să mai fie trimise către NASA înapoi pe Pământ.

Citeste si  16 ani de ISS povestiți în 16 GIF-uri

Secvențierea ADN-ului poate fi folosită pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni ale sănătății membrilor echipei de pe ISS, dispozitivul de secvențiere fiind astfel util în timpul viitoarelor călătorii către Marte. De asemenea, dispozitivul ar putea fi folosit pentru identificarea potențialelor forme de viață bazate pe ADN altundeva în sistemul solar.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu