Masina timpului – 31 august

S-AU NASCUT:

  • Robert Hanbury Brown – 1916: astronom si fizician englez, nascut in India. Si-a adus aportul in istorie prin contributii notabile privind dezvoltarea radarului, precum si in domeniul radioastronomiei.
  • Lovell Telescope
    Mike Peel, University of Manchester.

    Bernard Lovell – 1913: fizician si radioastronom englez. A fost primul director al observatorului Jodrell Bank. Acesta a fost infiintat in 1945 de catre Lovell din dorinta de a analiza razele cosmice. Din acel moment a jucat un rol important in cercetarea spatiala, fiind puternic implicat in urmarirea sondelor la inceputul Erei Spatiale. Principalul telescop din cadrul observatorului a imprumutat numele lui Lovell, fiind al treilea telescop dirijabil ca dimensiune din lume.

FACTS:

  • 1979 – Howard-Koomen-Michels este o cometa razanta (s-a aflat in punctul numit periheliu extrem de aproape de Soare). Este cunoscuta drept singurul corp ceresc de acest fel care a avut contact cu suprafata Soarelui, majoritatea vaporizandu-se inainte de impact. A fost prima cometa descoperita de un instrument spatial – satelitul Solwind.
  • 1955 – William G. Cobb de la General Motors a construit si probat prototipul sau de masina alimentata cu energie solara, lung de 15 inch, in cadrul targului de automobile de la Chicago. Modelul a fost creat cu scopul de a demonstra posibilitatile acestui tip de energie. Deoarece a fost unul in miniatura, nu a putut fi condus de om.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]