Câinii pot înțelege ce și cum spunem

câine
Foto: Alina-Isabela Curt

Câinii pot întelege atât cuvintele pe care le spunem cât și modul în care le adresăm, folosind aceleași părți ale creierului pe care le folosesc și oamenii pentru a recunoaște limba vorbită. Așa se arată într-un studiu al unor cercetători maghiari de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta.

„În principal emisfera stângă este resonsabilă cu procesarea sensului cuvintelor și emisfera dreapta cu înțelegerea intonației.” – Attila Andics, conducătorul cercetării.

În timpul experimentului, 13 câini au ascultat înregistrări ale vocilor dresorilor care li se adresau folosind diferite combinații de cuvinte și intonații, adresându-le atât laude cat și expresii neutre. Când membrii echipei au măsurat activitatea cerebrală a câinilor folosind un scanner fMRI, au găsit dovezi ale aceluiași tip de diviziune cognitivă, care are loc în momentul ascultării dresorilor,  la toți câinii participanți.

În condițiile în care câinii, precum oamenii, folosesc emisfera stângă a creierului  pentru a procesa sensul cuvintelor și pe cea dreaptă pentru a procesa intonația, echipa de cercetători a descoperit că, deși aceste procese sunt distincte, limbajul laudativ activează în creierul câinilor centrul pentru recompensă numai în cazurile în care li se vorbește într-un mod laudativ.

Citeste si  VIDEO: Cum arata un creier afectat de Alzheimer

Cu alte cuvinte, exact așa cum oamenii nu-și doresc să le fie adresate cuvinte de laudă într-un mod prea puțin elogios, în acealași fel se aplică și câinilor – ceea ce înseamnă, că dacă îți dorești ca al tău câine să se simtă cel mai fericit, trebuie să îi vorbești folosind o intonație laudativă.

„Prelucrarea lexicală nu pare a fi o capacitate specific umană care rezultă din apariția limbajului, ci mai degrabă o funcție mai veche, care poate fi exploatată pentru a lega secvențe de sunet arbitrare unor sensuri”, explica autorii.

Nu putem spune din studiul nostru, cu exactitate, cât de mult înțeleg câinii noștri când vorbim cu ei. Cu toate acestea, rezultatele indică faptul că ei nu doar că acordă atenție celui care vorbește și tonului vocii acestuia ci, de asemenea, într-o oarecare măsură, înțeleg cuvintele pe care le spunem.

Deci, chiar dacă nu răspunde întotdeauna, el ascultă.

Valentin Ioniță

[sursă]