Internetul, stocat într-o eprubetă

ADNInginerul Robert Grass a declarat ca noi credem ca informatia se afla aici pentru totdeauna, dar ca este, de fapt, foarte fragila. Hard diskurile si mediile fizice, cum sunt cartile, se strica in timp. Intr-un clip video realizat pentru BBC, Grass descrie misiunea sa de a gasi o metoda de a pastra informatia intr-un mediu stabil pentru milioane de ani. Secretul este ADN-ul.In 2012, cercetatorii au ddemonstrat ca este posibil sa stochezi 1 megabyte de informatie in ADN si apoi sa il citesti. ADN-ul este un limbaj de sine stator si este scris in secvente de nucleotide (A, C, T si G). Seamana cu sistemul binar, care imparte informatia in 1 si 0.

ADN-ul are avantajul de a stoca o cantitate ridicol de mare de informatie intr-un spatiu foarte mic. Teoretic, un gram de ADN poate contine 455 exabytes de informatie, adica toate informatiile de la Google, Facebook si altii asemenea plus ceva spatiu ramas liber, conform New Scientist.

Problema cu studiile precedente in privinta ADN-ului este ca nu s-au axat si pe stabilitatea informatiei stocate. Acum, Grass si partenerul sau, Reinhard Heckel, ambii de la ETH Zurich, Elvetia, au gasit o metoda nu doar pentru a stoca toata informatia de pe Facebook sau Wikipedia intr-o eprubeta minuscula ci si de a o mentine in stare stabila pentru totdeauna.

Citeste si  Pui de găină cu picioare de dinozaur

Grass s-a inspirat de la fosilele antice, in care ADN-ul este estrem de stabil. ADN-ul se deterioreaza prin reactiile pe care le are cu oxigenul si apa, dar prin protejarea lui cu sticla, Grass poate preveni aceasta degradare. Nici o metoda de conservare nu este perfecta, din pacate, iar aici intra in scena Heckel. A avut ideea adaugarii unor redundante in ADN, ca, in cazul pierderii unei parti din ADN, sa poti recupera informatia completa.

Au expus capsulele pentru a simula trecerea a 500.000-1.000.000 de ani in conditii de temperatura scazuta, iar acestea au rezistat. Ramane o singura intrebare: ce informatii sa stocam?

Vizioneaza clipul complet.

[sursa]