First Man. Vulturul a aselenizat.

Înainte să plec la film aseară, promiteam că nu voi da spoilers despre ce se întâmplă cu misiunea Apollo 11. Era, evident, o ironie la adresa faptului că am citit, ascultat și văzut atât de multe despre aselenizare, încât am crede că nu mai e nimic de spus în plus. Nu e așa.

First Man celebrează succesul acestei misiuni, fără să rateze nicio secundă în care să transmită (și o face atât de  bine!) eforturile personale imense ale celor care au făcut-o posibilă, direct sau indirect.

Unele dintre vocile pe care le veți auzi în filmul First Man sunt înregistrări originale din timpul misiunii Apollo 11. Dacă încă mai aveți nevoie de antrenament ca să le recunoașteți, NASA a petrecut 5 ani ca să digitizeze o mare parte din conversațiile purtate între cei trei astronauți, Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins și oamenii rămași pe Pământ ca să îndrume primul pas al omului pe Lună. Le găsiți aici.

Ce dorește Petru să adauge:

Dincolo de producția impresionantă, există și câteva greșeli sau dramatizări ce au presupus modificarea unor detalii pentru „a da” mai bine pe marele ecran. Una dintre acestea este zborul de test al lui Armstrong cu Modulul Lunar, un test eșuat din care pilotul a trebuit să se catapulteze, modulul explodând în momentul în care, prăbușindu-se, atinge solul. În film, modulul se îndreaptă spre sol și explodeaza în aer, iar Neil se catapultează cu foarte puțin timp înainte.

Adevarul istoric:

Ce foarte puțini știu e că regizorul ar fi trebuit inițial să fie Clint Eastwood, iar „First Man” este primul film regizat de Damien Chazelle în care acesta nu a scris scenariul, și care nu este bazat pe muzică. De asemenea, este și primul film produs de Universal Pictures ce a folosit camere IMAX. Unul dintre trailere conține ultima înregistrare audio transmisă de naveta Challenger înainte să explodeze în timpul lansării din 1986. Toate secvențele cu zona rezidențială a lui Neil au fost filmate în „Saddle Creek”, un cartier din Roswell, Georgia. Casa lui Armstrong a fost construită pentru film pe un lot liber.

Ar mai fi multe lucruri de spus, dar cel mai bine ar fi sa vedeti filmul ASAP.