Vom fora în craterul care a ucis dinozarii

asteroidAcum 66 milioane de ani, un asteroid cu diametrul de 9 km a lovit peninsula Yucatan din Mexic si a cauzat o suita intreaga de evenimente nefericite care au dus, in cele din urma, la disparitia dinozaurilor. A fost un moment de cumpana pentru planeta noastra, dar, pana acum, oamenii de stiinta nu au putut analiza craterul si ceea ce s-ar afla sub el din cauza controlului exercitat asupra regiunii de industria petroliera.

O echipa de cercetatori condusa de Universitatea din Texas a primit permisiunea de a construi o platforma de foraj deasupra craterului, iar la inceputul lunii viitoare vor incepe sa foreze in craterul Chicxulub pentru prima data. Ei spera ca ceea ce vor gasi ii va ajuta sa completeze puzzle-ul a ce s-a intamplat imediat dupa impact.

Stim cat de cat ce s-a intamplat in acea zi. Chicxulub a lovit planeta cu energia a 1 miliard de bombe Hiroshima, ucigand fauna si vegetatia dimprejur instantaneu. In anii care au urmat, cel putin 75% din speciile de pe Terra ar fi disparut. Cativa oameni de stiinta sugereaza ca impactul a pornit o serie de evenimente vulcanice ce au ridicat in atmosfera gaze nocive pentru urmatorii 500.000 de ani. O alta lucrare sugereaza ca efectele socului, cum ar fi cutremurele si tsunamiurile, ar fi cauzat cea mai mare parte a extinctiei.

Citeste si  A 6-a extinctie in masa, pana in anul 2200

Analizarea mostrelor de sub crater ar fi cea mai mare sansa sa aflam ce s-a intamplat. Echipa va petrece mai multe luni forand cu o freza cu diamant. Scopul este atingerea adancimii de 1.500 de metri pana in miezul sau, care este o perturberanta pe care oamenii de stiinta inca nu si-o explica.

„Chicxulub este singura structura ce a rezistat de-a lungul vremii cu aceasta perturberanta intacta la care putem sa ajungem. Toate celelalte cratere se afla ori pe alta planeta ori s-au erodat.” – Sean Gulick de la Universitatea din Texas

[sursa]