Frauda: Zeci de lucrari stiintifice retrase!

fraudaPublicatia stiintifica BioMed Central a retras 43 de lucrari stiintifice si investigheaza mult mai multe descriindu-le ca fiind fabricate. Reprezentantii editorilor au recunoscut ca lucrarile sunt varful unui aisberg periculos iar scandalul ar putea duce la o modificare la modul in care sunt analizate.

Verificarea lucrarilor sunt o parte importanta, iar aceasta nu trebuie sa se opreasca odata cu publicarea. Multe sunt publicate cu greseli grave. Uneori, editorii trimit sub protectia anonimatului lucrarile primite pentru publicare comunitatii stiintifice pentru a fi verificate chiar de oamenii de stiinta.

Procedura a esuat in cazul a 277 de lucrari stiintifice publicate de BioMed Central pentru ca oamenii de stiinta au gasit cai de a se verifica singuri sau sa verifice lucrarile publicate de prieteni. Comitetul Eticii in Publicare a emis un comunicat de presa declarand ca este la curent cu problema verificarii lucrarilor de stiinta publicate de mai multi editori. A anuntat ca manipularile acestea par a fi orchestrate de agentii terte care le ofera anumite servicii autorilor.

Citeste si  VIDEO: Împăturirea hârtiei cu presa hidraulică

[sursa]