Hartia care lumineaza

02PaperElectronicsPixelPaper-1358784152197O echipa de cercetatori de la Universitatea Umea din Suedia a gasit o modalitate de a face hartia sa lumineze precum display-ul unui computer.

Ludvig Edman si colegii sai au pulverizat o coala de hartie cu un adeziv special, peste care au adaugat 4 straturi dintr-o solutie care straluceste atunci cand intra in contact cu curentul electric, acoperind totul cu un strat izolant. Acestia au conectat, apoi, hartia la curent de 11 volti iar aceasta a inceput sa lumineze.

Hartia iluminatoare ar putea fi o metoda foarte ieftina de a lumina spatii restranse, costul de productie si consumul fiind mult mai mici decat in cazul iluminarii cu LED.

Citeste si  Sonda Beagle 2 gasita pe Marte la aproape 12 ani de la disparitie

Aceasta inovatie eco-friendly este un pas inainte spre cartea electronica, ce arata si se simte ca o carte adevarata, dar care, la o atingere precisa, se schimba in alta carte.

Hartia iluminatoare ar putea, de asemenea, fi folosita pentru a crea etichete care te anunta cand produsul ajunge aproape de data de exirare sau cutii de medicamente care ii anunta pe pacienti ca e timpul sa isi ia pastila.

[sursa]