HESS a gasit trei surse de eruptii gamma

126039624778312967900701197_GAMMA_RAYTelescoapele High Energy Stereoscopic Systems, adica HESS, si-au demonstrat din nou capacitatile excelente in cautarea si gasirea eruptiilor gamma. Vorbim aici despre trei surse extrem de luminoase din Marele Nor Magellanic, o galaxie pitica ce acompaniaza Calea Lactee. Sunt obiecte diferite: un pulsar, o supernova si o super-explozie cu diametrul de 270 ani-lumina creata de mai multe stele si supernove. Descoperirea a aparut si in revista Science.

Jeturile gamma sunt precum acceleratoarele de particule si sunt cele mai bune semne ca sursa ar putea fi un pulsar ori o super-nova. Acolo, particulele sunt accelerate la viteze extreme. Cand acestea intalnesc lumina sau gaz, emit raze gamma. Ele pot fi masurate de pe Terra analizand lumina Cherenkov emisa de particulele care lovesc atmosfera cu ajutorul camerelor de mare viteza de pe telescoapelor mari.

Citeste si  VIDEO: Sonda Hayabusa2, asolizand pe un asteroid

Timp de 210 ore, HESS a observat nebuloasa Tarantula din Marele Nor Magellanic. Pentru prima data au fost detectate trei surse de eruptii gamma extreme de trei feluri diferite.

[sursa]