Iluzie optica: De ce nu poti vedea toate punctele negre

iluzie optica
Foto: Will Kerslake/Twitter

Orice ai face, nu poti vedea toate cele 12 puncte negre din imagine, dar te asiguram ca ele exista. Cand focalizezi privirea intr-o zona, punctele dispar din toate celelalte. Iluzia optica este cunoscuta ca Sciantillating Grid Illusion.

Descoperita in anii 1900, aceasta iluzie profita de un proces neurologic intitulat inhibare laterala, care descrie modul in care un neuron excitat tinde sa reduca activitatea neuronilor invecinati. Poate suna contra-intuitiv, dar asta inseamna ca neuronii din vecinatate raspund mai putin, daca sunt activati simultan, decat daca unul este activat singur.

Acelasi lucru nu se intampla numai cand vine vorba despre vaz ci si in cazul atingerii si auzului. Cu cat sunt activati mai putini neuroni, cu atat raspunde mai mult unul singur.

Citeste si  Studiu: Masculinitatea nu este compatibila cu ecologia

Ai crede ca neuronii inhibati sunt un dezavantaj pentru ca ne impiedica sa vedem toate cele 12 puncte, dar, de fapt, ne ajuta. Procesul ne ajuta sa percepem mai bine marginile suprafetei. Se intampla pentru ca neuronii care se ocupa de perceperea marginilor raspund mai bine decat cei care raspund de centrul suprafetei. Neuronii de la margine sunt inhibati de vecinii de pe o singura parte, cea opusa marginii. Neuronii stimulati central sunt inhibati din toate directiile.

Puteti observa procesul mai bine aici:

iluzie optica

[sursa][foto]

Petru Stratulat