Smartphone-ul afecteaza sperma?

smartphone
Noppawan09/Shutterstock

De indata ce telefoanele mobile s-au miniaturizat astfel incat sa poata intra in buzunarele noastre, au aparut si zvonurile care au spus ca radiatiile emise de acestea „prajesc” testiculele. Exista date stiintifice in acest sens sau e doar un mit?

Un nou review a analizat 27 de studii stiintifice care au investigat efectele radiatiei electromagnetice ale radiofrecventei asupra sistemului reproducator masculin. Cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Australia au descoperit ca 21 dintre aceste studii au raportat consecinte negative ale radiatiei. Toate au subliniat o scadere a mobilitatii spermei si a viabilitatii ei din cauza ADN-ului afectat.

Pana acum a fost neclar daca e bine sau nu sa tii telefonul in buzunar si daca toata caldura generata de acesta este daunatoare. Chiar si efectele negative atribuite radiatiei electromagnetice ar putea fi efectul caldurii, dupa cum sustin unele studii.

Citeste si  Edward Snowden - Husa de telefon care te anunta daca este interceptat

Alt studiu din 2016 a descoperit ca, in 47% din cazuri, sperma este afectata serios comparativ cu 11% din cazuri in care nu este afectata. Desi autorii au precizat ca radiatia electromagnetica este ingrijoratoare, ei cred ca principalul vinovat este caldura emisa de smartphone-uri care, astfel, „coc” sperma. In acelasi timp, mai multe studii au demonstrat ca telefoanele mobile nu cauzeaza cancer cerebral, o alta legenda.

Petru Stratulat

[sursa]