Inchiderea ochilor ajuta amintirea detaliilor

150116085606-largeAu fost gasite dovezi care sugereaza ca martorii unor crime isi amintesc mai clar detalii daca inchid ochii. 178 de participanti au fost inclusi in studiu. In primul experiment, s-au uitat la un film despre un electrician care intra pe o proprietate, facandu-si treaba si furand lucruri. Fiecare participant la studiu a fost apoi insarcinat sa construiasca o legatura cu intervievatorul sau nu. Apoi au fost rugati sa ofere detalii precum inscriptia aflata pe fata masinii. Echipa a observat ca, inchizand ochii, participantii au dat cu 23% mai multe raspunsuri corecte. Legatura construita cu intervievatorul a crescut si ea numarul raspunsurilor corecte. Totusi, inchiderea ochilor a fost eficienta cu sau fara legatura aceasta.

Al doilea experiment a fost dus mai departe, rugand participantii sa-si aminteasca detalii pe care le-au auzit dar si vazut. De aceasta data, ei au vizionat un clip din serialul Crimewatch, ce arata o reconstituire a unei intrari prin efractie in timpul careia un om in varsta a fost atacat in propria casa. Rezultatele au aratat ca inchizand ochii, participantii si-au amintit detalii atat auditive cat si vizuale.

Citeste si  VIDEO: Banii pot cumpara fericirea, pana la un punct

In ambele experimente, participantii care nu au creat o legatura cu intervievatorul au declarat ca nu s-au simtit confortabili cand au inchis ochii, ci au preferat sa ii tina deschisi. Cei care au construit o legatura psihologica, au inchis ochii linistiti.

[sursa]