Copaci: Trei inele sugereaza existenta unui eveniment solar in urma cu 7.000 de ani

Noi cercetari sugereaza ca acum aproximativ 7.000 de ani Terra a trecut printr-o perioada de activitate solara intensa, chiar extrema, ale carei urme pot fi inca vizibile in semnatura de carbon din inelele copacilor de astazi.

Evenimentul solar misterios a fost datat ca avand in loc in anul 5480 i.e.n si, desi este inca neclara cauza, cercetatorii cred ca a avut legatura cu o schimbare fara precedent in activitatea magnetica a Soarelui. Din cate stim, asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria omenirii.

Activitatea Soarelui este ciclica pe o durata de 11 ani, cu activitate din ce in ce mai violenta spre finalul ciculului, dar acum 7.000 de ani s-a intamplat altceva. Echipa a descoperit dovezi ale evenimentului in timp ce analizau izotopul carbon-14 din trunchiurile unor copaci antici din California.

Citeste si  Eruptii solare de 1000x mai puternice

Aceasta specie de pin poate trai mii de ani si ne ofera dovezi ale activitatii solare pentru ca asimileaza carbon atmosferic si il stocheaza in inele in fiecare an pe toata durata vietii. Asadar, atunci cand activitatea solara creste, cantitatea de carbon-14 din atmosfera creste si ea. Analizand inelele, cercetatorii au mai gasit doua evenimente mai vechi, dar nu la fel de intese.

Cercetarea a aparut in Proceedings of the National Academy of Sciences.

[sursa]