Instrumente alese pentru a fi trimise de NASA spre Europa in cautarea vietii

NASA Europa Mission Projected OrbitICEMAG, REASON, EIS si MASPEX suna a supereroi dar sunt, de fapt, instrumentele ce vor fi trimise de catre NASA pe Europa pentru a cauta viata extraterestra. Satelitul inghetat al lui Jupiter este un candidat foarte bun pentru gazduirea vietii in afara planetei noastre pentru ca exista cantitati uriase de apa in stare lichida, mentinuta astfel de atractia gravitationala a gigantului gazos.

Misiunea va fi lansata in 2020, iar bugetul solicitat pana acum de NASA este de 30 milioane de dolari. Acestia vor finanta o nava spatiala solara ce va orbita Europa de 45 de ori in 3 ani pana cand se va apropia la doar 25 km de suprafata ei. Instrumentele vor fi atasate de aceasta si vor inregistra activitatea termica, radarul va releva caracteristicile ascunse din crusta inghetata iar camera va cartografia suprafata.

ICEMAG

Magnetometru care va masura campul magnetic al satelitului Europa. Combinat cu PIMS, va cartografia stratul inghetat si oceanele de sub acesta.

PIMS

Impreuna cu ICEMAG, va releva grosimea stratului de gheata, adancimea oceanului si chiar salinitatea lui. PIMS va prelua datele inregistrate de ICEMAG si va corecta masuratorile campului magnetic folosindu-se de semnalele de plasma ale Europei.

Citeste si  Grafic interactiv - Cum vei muri

MISE

Va inregistra distributia sarii, compusilor organici si zonele cu apa si gheata. Este un instrument esential in analizarea conditiilor de viata.

EIS

Camera ce va fotografia suprafata

REASON

Radarul ce va penetra stratul de gheata pentru a vedea structura sa.

E-THEMIS

Acest instrument va inregistra caldura emisa de Europa, informatii vitale in detectarea zonelor active dpdv termal.

MASPEX

Spectrometru ce va analiza compozitia suprafetei satelitului prin masurarea atmosferei firave precum si a materiei expulzate in aceasta de catre Europa.

UVS

Va masura spectrul ultraviolet al eruptiilor de apa.

SUDA

In timpul orbitelor foarte joase, instrumentul acesta va masura compozitia particulelor solide aruncate in atmosfera Europei.

[sursa]