„Întâlnirea cu Dumnezeu”, explicată științific

creierDisclaimer: Sunt o persoana impartita intre cele doua aspecte ale vietii: stiinta si nevoia de mai mult, adica misticism. Mi-ar placea ca cel din urma sa existe din punct de vedere palpabil, dar, atat timp cat stiinta nu poate demonstra, acel lucru, sunt de parere, nu exista. „Acel lucru” putand fi orice in discutie. Doar in acele situatii extrem de izolate in care stiinta nu poate confirma ceea ce eu am experimentat, sunt tentat sa cred in latura mistica, dar cu extrem de multa prudenta si deloc sigur pe propria perceptie. Acelea sunt momentele in care sunt tentat sa cred alte lucruri, dar nu merg pana la capat pentru ca stiu ca Stiinta este singura capabila sa explice realitatea in care traim.

Foarte multi oameni pretind ca au avut „intalniri” cu Dumnezeu. Cercetatorii israelieni au observat ca un pacient a avut o asemenea experienta in timpul unui tratament pentru epilepsie, pe durata caruia a „vazut” si adaptat viziunea la prezenta divina. Totul s-a intamplat in timp ce pacientul se afla intr-un scanner cerebral.

Ce este cu adevarat interesant e ca pacientul in varsta de 46 de ani nu a fost niciodata o fire religioasa. Deci ce a determinat un „infidel” sa aiba o experienta divina intensa in fata unor neurologi? El a suferit toata viata de epilepsie de lob temporal, un tip de epilepsie in care crizele sunt originare in lobul temporal, fiind capabile sa aduca la suprafata emotii bizare, amintiri vechi sau sa genereze halucinatii auditive, olfactive si gustative. Aceste experiente pot dura cateva secunde si chiar minute intregi.

Ca parte a tratamentului sau i-au fost interzise medicamentele care incetinesc activitatea neuronala in timpul crizelor, necesare pentru a limita raspandirea crizei in mai multe parti ale creierului. Iata ce s-a intamplat in fata neurologilor:

Intins pe pat, pacientul a inghetat si a privit in gol tavanul cateva minute, declarand mai tarziu ca a simtit cum Dumnezeu se apropie de el. Apoi a inceput sa se roage in liniste, si-a cautat Kippa (este evreu) si si-a pus-o pe cap, rugandu-se din ce in ce mai tare. Apoi s-a oprit subit tipand „Si tu esti Adonai, Dumnezeul!”, precizand mai tarziu ca Dumnezeu i s-a aratat ordonandu-i sa mantuiasca poporul Israelului.

Si mai ciudat faptul ca, dupa ce si-a decuplat electrozii, a umblat pe holurile spitalului spunandu-le tuturor ca Dumnezeu l-a trimis.

Citeste si  Ce patim cand stam treji prea mult

popesculeCe spun scanarile cerebrale? Au inregistrat un varf de activitate in banda joasa gamma (30-40 Hz) in cortextul prefrontal stang chiar in momentul in care a inceput experienta supranaturala, in partea opusa celei in care apar in mod normal crizele. Pacientul sufera de o complicatie severa care apare in urma crizei, cauzand in mod normal halucinatii auditive, paranoia si chiar agresivitate. Dar, de ce a trecut prin aceasta complicatie pentru prima data acum si de ce a experimentat o situatie divina, el nefiind religios? Doctorii nu stiu inca… Probabil complicatia a aparut in urma incetarii administrarii medicamentelor care izoleaza crizele in zonele in care apar.

Concluzia autorului

Cum am scris si in introducerea articolului, cand Stiinta poate explica o situatie, chiar si intr-o mica masura, aceasta poate fi luata in considerare ca atare. Stiinta aici a inregistrat momentul din punct de vedere cerebral si l-a coroborat cu informatiile medicale existente. De ce a fost o experienta religioasa si nu alta de alt tip, mai putin conteaza. Este important faptul ca experienta sa divina a avut acelasi comportament in creier ca orice alt gen de experienta dupa o criza epileptica, in cazul pacientilor care sufera de aceasta boala in versiunea pacientului de 46 de ani. Culmea, Dumnezeu li se arata doar celor cu probleme psihice. E ok sa te rogi, dar sigur nu e ok cand Dumnezeu iti raspunde (si tu il auzi/vezi). 🙂

[sursa]