Inteligenta Artificiala ar trebui confruntata

AIExista in total 2.400 de oameni de stiinta care au semnat scrisoarea deschisa care cer interzicerea armelor autonome. Acestia spun ca Inteligenta Artificiala Militara ar dezechilibra cursa inarmarilor si ar naste conflicte peste tot in lume. Scrisoarea deschisa cere ca toate cercetarile in domeniu sa inceteze. Scrisoarea se refera la Inteligenta Artificiala Ofensiva, lasand loc celei Defensive prin omisiune. Iata ce nu este mentionat in scrisoarea deschisa:

  • robotii nu pot deosebi tintele prietenoase de cele inamice
  • robotii nu pot calcula proportional, cum ar fi uciderea unui terorist valoros pentru a salva copii nevinovati
  • robotii nu pot fi trasi la raspundere. Nu au raspundere morala.
  • robotii vor ieftini razboaiele, deci le vor face accesibile
  • robotii nu ar trebui sa aiba putere de decizie asupra vietii unui om

Dr. Sean Welsh, doctorand in Etica Robotica la Universitatea din Canterbury, spune ca el nu a semnat aceasta scrisoare si este de parere ca atat timp cat se dovedeste ca Inteligenta Artificiala Militara nu este eficienta fara riscuri, ar trebui imbunatatita. Oamenii de stiinta din domeniu ar trebui sa cerceteze moduri prin care ar trebui implementate notiuni de etica, de eliminare a riscului si asa mai departe intr-un procesor de inteligenta artificiala.

Citeste si  Husa anti-explozie

Sean Welsh a realizat softuri pentru diferite companii timp de 17 ani, cum ar fi British Telecom, Telstra Australia, Fitch Ratings, James Cook University si Lumata. Lucrarea lui de doctorat are titlul „Codul Moral: Programarea Robotului Etic”.

[sursa]