La revedere, Philae!
Dupa ce a devenit prima nava care a asolizat pe o cometa, Agentia Spatiala Germana a decis sa-si ia la revedere in mod oficial de la lander-ul Philae, dupa ce conditiile de pe cometa 67P se inrautatesc pe zi ce trece, devenind din ce in ce mai dificil de realizat o conexiune cu sonda Rosetta. Este o zi trista, dar inevitabila.
Desi landerul ne-a oferit peste 60 de ore de informatii, viata sa a fost marcata de probleme. Prima a aparut cand a incercat sa asolizeze pe suprafata cometei. Pe durata aventurii sale de 10 ani prin spatiu si lunga de 510 milioane de km, sistemul de prindere al lui Philae a esuat, ceea ce l-a obligat sa se prabuseasca pe cometa si sa ricoseze intr-o zona umbrita, unde nu a mai fost capabil sa-si incarce bateriile. Pentru a inrautati lucrurile, temperatura scade noaptea cu 180 de grade Celsius, cu mult sub cea la care poate functiona in parametri normali.
Fara prea multa lumina si cu o temperatura ce incet-incet ii distruge instrumentele, Philae a inceput sa piarda conexiunea cu cercetatorii. Acesta s-a deconectat si reconectat de foarte multe ori, uneori aparand pe ecranele savantilor dupa luni de zile de pauza. Acum, potrivit Agentiei Spatiale Germane, este putin probabil ca Philae sa mai iasa din hibernare, motiv pentru care am incetat sa-l mai contactam. Robotelul ramane activat pana ii vor muri bateriile, ceea ce inseamna ca ar putea trimite informatii, desi nu credem ca mai sunt sperante.
In schimb, sonda Rosetta va ramane plasata deasupra cometei.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.