Lac de lava aparut in varful unui vulcan african

nyamuragira-1Pentru prima data in 75 de ani, undeva in adancurile varfului unuia dintre cei mai activi vulcani African invaluit in nori de gaz toxic, a aparut un lac de lava.

Nyamuragira este un vulcan tanar si face parte dintr-un lant de 8 vulcani din riftul Albertine, la granita cu Uganda, Rwanda si Republica Democrata Congo. Doar Nyamuragira si un alt vulca la fel de tanar sunt activi. Impreuna, cei doi numara aproape 40% din totalul eruptiilor vulcanice africane. Acum 12 ani, o eruptie a lui Nyiragongo a distrus o treime dintr-un oras apropiat.

In acest moment, lacul de lava este mic dar puternic. Este alimentat de fantani de lava. El apare si seaca,uneori disparand pentru cateva ore. Expertii spun ca acest nivel de activitate poate duce la o prezenta indelungata, ca in cazul vulcanului Nyiragongo.

Citeste si  Planeta doboară recorduri de căldură

Cei doi vulcani pot gazdui asemenea lacuri de lava si cateva decenii, dar pana acum Nyamuragira a fost secatuit in ultima parte a secolului, mai exact din 1938, de cand lava a fost scuipata in afara laculului si a curs pe o distanta de 30 km.

[sursa]