Legatura dintre pseudo-stiinta si IQ redus
Un nou studiu a demonstrat ceea ce se banuia de ceva timp: o legatura clara intre rahaturile pseudo-stiintifice, in cuvintele oamenilor de stiinta, si IQ redus. Aici includem conspiratiile si medicina alternativa.
Daca sunteti curiosi la ce se refera savantii cand spun „rahaturi pseudo-stiintifice”, ei bine ei fac referire la informatii aparent extrem de profunde dar care sunt lipsite de logica, aproximativ tot ce gasim in feedul de pe Facebook. Desi asemenea informatii sunt pe toate gardurile, oamenii de stiinta nu au studiat pana acum de ce au o asemenea priza la public. Gordon Pennycook si o echipa formata din savanti de la Universitatea Waterloo, Canada, au publicat primul studiu care sa investigheze prostiile astea.
Pentru a testa naivitatea oamenilor, savantii au utilizat un generator de citate lipsite de sens. Apoi au rugat niste studenti sa aprecieze citatele de la 1 la 5, 5 reprezentand o profunzime eterna. Media a fost de 2.6, ceea ce este foarte mult, avand in vedere ca maximele nu aveau sens. Ingrijoratoare sunt cele 27 de procente ale celor care au votat cu 3 stelute sau mai mult frazele pseudo-stiintifice.
Concluzia este simpla: repondentii nu au detectat prostia crasa din aceste maxime si fraze.
In a doua parte a experimentului, oamenii de stiinta au amestecat fraze generate automat cu tweet-uri vagi postate de Deepak Chopra, un guru celebru. Au fost apreciate tot cu 3 stelute sau mai mult.
Este cu adevarat interesant faptul ca participantii la studiu au fost supusi unor testari cognitive si interogati in privinta credintelor spirituale si parerilor despre medicina alternativa si teoriile conspiratiei. Au aparut legaturi interesante: cei care sunt mai inclinati spre a crede prostii sunt mai putin constienti de sine, au abilitati cognitive scazute, confuzii existentiale, sunt religiosi si cred in fenomene paranormale si medicina alternativa.
Studiul ar putea sa ne ajute sa intelegem de ce oamenii sunt atat de reticenti in fata dovezilor, cand vine vorba despre schimbarile climatice si vaccinare.
[sursa] [Washington Post]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.