Lumină vizibilă emisă de o gaură neagră observată în premieră
Astronomii au observat in premiera lumina vizibila emisa de o gaura neagra in momentul unei eruptii violente de energie. Descoperirea, facuta in urma observarii unei gauri negre binare intitulate V404 Cygni sugereaza ca mai multe gauri negre pot fi studiate astfel cu ajutorul unui telescop de amatori.
Cercetarea condusa de astronomii de la Universitatea Kyoto a publicata in Nature si prezentata la intalnirea American Astronomical Society din Florida. Pe 15 iunie 2015, gaura neagra s-a „trezit” dupa 26 ani de inactivitate, printr-o emisie de energie. De regula, astronomii observa aceste evenimente in alte lungimi de unda, cum ar fi razele X sau raze gamma, dar, de aceasta data, ei au observat flash-uri de lumina din directia gaurii negre pe durata activitatii sale de 2 saptamani. Unele flashuri au durat minute sau chiar ore. Uimitor, printre telescoapele folosite, unele aveau lentile mai mici de 20 cm, ceva ce ti-ai putea cumpara pentru observatii din curtea casei.
„Stim ca acum putem observa gaurile negre si in spectrul optic si ca pot fi studiate si fara telescoape hi-tech in raze X sau gamma.” – Mariko Kimura, student al Universitatii Kyoto
Desigur, singularitatea din cetrul gaurii nu emite lumina, caci gravitatia acolo este atat de puternica incat lumina nu poate scapa. Lumina vine din discul de acretie din jurul acestia, un disc format din materie incinsa care se invarte in jurul punctului central. Razele X sunt generate in interiorul discului si incalzesc regiunea externa a sa, cauzand o emisie de raze vizibile.
O colaborare interna a fost necesara pentru a confirma descoperirea.
„Stelele pot fi observate dupa lasarea intunericului, o perioada prea scurta pentru asemenea observatii. Din acest motiv am facut observatii din mai multe zone ale globului pentru a aduna datele necesare. Suntem foarte multumiti ca reteaua noastra internationala de observatii a putut documenta acest eveniment rar” – Daisaku Nogami, co-autor al lucrarii
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.