Luna a disparut in 1110, iar acum stim de ce

Acum aproape o mie de ani, s-a intamplat ceva in atmosfera Terrei: un nor urias de particule bogate in sulf au ajuns in stratosfera, intunecand cerul pentru mai multe luni sau ani, inainte sa coboare pe sol.

Stim ca acest eveniment a avut loc dupa ce oamenii de stiinta au analizat mostre de sol si din calota glaciara, acolo unde sulful a fost blocat sub forma unor aerosoli produsi de eruptiile vulcanice care au atins stratosfera, iar care apoi s-au asezat pe sol. Gheata poate conserva dovezile activitatii vulcanice pe perioade foarte mari de timp, dar este foarte dificil sa aflam exact momentul din trecut cand acest lucru s-a intamplat.

In acest caz, oamenii de stiinta au presupus ca depozitele sulfuroase au fost lasate in urma de o eruptie majora declansata in 1104 de vulcanul islandez Hekla, care poarta si denumirea populare de „Poarta Iadului”.

Potrivit datelor NASA bazate pe calcule facute din urma, sapte eclipse totale de Luna au avut loc si au fost observate din Europa intre 1100 si 1120. Printre acestea, se numara si una care a avut loc in luna mai a anului 1110, despre care un martor ocular a scris:

In a cincea noapte a lunii mai, Luna a aparut stralucitoare pe cer, dar apoi lumina i-a scazut tot mai mult pana cand, pe masura ce s-a lasat noaptea, a fost atat de diminuata incat nu s-a mai vazut nimic.

Multi astronomi au discutat despre aceasta eclipsa totala de Luna si extrem de intunecata. La cateva secole dupa eclipsa, astronomul englez Georges Frederick Chambers a scris:

Este clar ca aceasta eclipsa a fost una in timpul careia Luna a devenit invizibila si nu a reflectat o lumina rosiatica familiara.

In ciuda faptului ca evenimentul este cunoscut in instoria astronomica, cercetatorii nu au sugerat niciodata ca ar fi fost cauzat de o eruptie vulcanica, din cauza unor aerosoli prezenti in stratosfera, desi aceasta pare a fi cauza probabila.

Citeste si  Plantele cheama pradatori care sa le salveze

O alta varianta, decat eruptia vulcanului Ekla, ar fi eruptia uriasa a muntelui Asama din Japonia, care a erupt timp de luni de zile in anul 1108. De asemenea, examinarea unor tulpini de copaci a relevat inele care sugereaza ca anul 1109 a fost unul foarte rece.

Desigur, acestea nu sunt dovezi care sa demonstreze faptul ca disparitia Lunii in eclipsa aceea totala a fost cauzata de cele enumerate mai sus, dar este clar ca intre anii 1108 si 1110 au existat mai multe eruptii vulcanice pe Glob, care au avut consecinte teribile asupra Omenirii si pe care abia acum le descoperim.

[sursa: In 1110, The Moon Vanished From The Sky. We May Finally Know Why (sciencealert.com)]