Magma se acumuleaza sub un oras din Noua Zeelanda

muntele TaraweraOamenii de stiinta au descoperit ca magma se acumuleaza sub un oras de pe insula nordica a Noii Zeelande, lucru care ar putea da nastere unui nou vulcan. Inca din 1950, acestia au raportat faptul ca s-a acumulat indeajuns de multa magma sub orasul Matata cat sa umple 80.000 de bazine de inot olimpice, ridicand terenul cu 40 cm.

Vestea buna este ca o eventuala eruptie nu va avea loc prea curand, avand in vedere ca vulcanilor le trebuie mii de ani sa se formeze, dar descoperirea ar putea explica mai multe cutremure care au avut loc in zona. Informatia a fost una neasteptata pentru ca orasul nu a mai avut un vulcan in apropiere de cel putin 400.000 de ani si se afla in afara vreunei regiuni active.

Citeste si  Islanda foreaza cel mai fierbinte put pentru a genera energie din magma

Oamenii de stiinta au crezut ca miscarile seismice sunt cauzate de o activitate tectonica, dar, dupa ce au cartografiat schimbarile geologice din ultimii 60 de ani, echipa a concluzionat ca este posibil ca magma sa sparga rocile pe masura ce se acumuleaza. Estimarile duc spre o adancime de 9.5 km.

[sursa]