Masina timpului – 06 octombrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Thor Heyerdahl – 1914: aventurier si etnograf norvegian cu realizari si in domeniile zoologiei, botanicii si geografiei. A devenit cunoscut pentru expediatia Kon-Tiki din 1947, in cadrul careia a traversat Oceanul Pacific cu ajutorul unei plute, din America de Sud pana in insulele polineziene.
  • Ernest Walton – 1903: fizician irlandez, beneficiar al premiului Nobel in 1951 pentru dezvoltarea primului accelerator nuclear de particule, impreuna cu John Cockcroft.
  • George Westinghouse – 1846: antreprenor si inginer american care a inventat sistemul feroviar de franare cu aer comprimat. A fost un pionier in industria electrica, inregistrand primul brevet la varsta de 19 ani.

FACTS:

  • serbian_mig-29_missiles
    Krasimir Grozev

    1977 – Mikoyan MiG-29 efectueaza primul sau zbor. MiG-29 este un avion de lupta cu doua motoare produs in Uniunea Sovietica. Acesta a fost dezvoltat pentru a contracara realizarile americanilor in acest domeniu, al avioanelor de lupta: McDonnell Douglas F-15 Eagle si General Dynamics F-16 Fighting Falcon.

  • 1995 – astronomii suedezi Michel Mayor si Didier Queloz anunta descoperirea unei exoplanete ce orbiteaza in jurul lui 51 Pegasi. Identificarea a fost facuta cu ajutorul unui telescop de la observatorul de la Haute-Provence, Franta. 51 Pegasi este o stea asemanatoare Soarelui localizata in constelatia Pegas.
  • 2007 – Jason Lewis incheie primul ocol al Pamantului efectuat de un om prin propriile puteri. Calatoria lui s-a numit Expedition 360 si a durat 4,833 zile. Pentru a se deplasa, Lewis a mers cu rolele, a pedalat si a calatorit cu caiacul. A supravietuit malariei, septicemiei, schizofreniei si atacului unui crocodil langa Australia in 2005. Este vegan si un sustinator al drepturilor animalelor. Este prima persoana care a traversat America de Nord pe role (1996) si Oceanul Pacific, pedaland (2000).

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]