Masina timpului – 23 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Mary Mallon – 1869: cunoscuta si ca Typhoid Mary, a fost prima persoana din SUA identificata ca purtator asimptomatic al virusului asociat cu febra tifoida. Se presupune ca ar fi infectat 51 persoane in decursul carierei sale de bucatareasa, dintre care 3 au murit.. A fost de doua ori izolata fortat de catre autoritatea de sanatate publica.
  • Robert Bosch – 1861: industrias, inginer si inventator german, fondatorul companiei Robert Bosch GmbH.
  • William Stewart Halsted – 1852: chirurg american care a subliniat importanta desfasurarii procedurilor medicale in conditii sterile. A imbratisat folosirea anesteziei recent descoperite si a introdus cateva operatii noi, cum ar fi mastectomia radicala, ca tratament in cancerul de san. Impreuna cu William Osler, Howard Atwood Kelly si William H. Welch, Halsted a fost unul din “Cei 4 Mari” profesori fondatori ai spitalului Johns Hopkins. Pe parcursul activitatii sale, a fost dependent de cocaina si mai tarziu si de morfina, substante legale in acea perioada. Dependenta a fost rezultatul direct al folosirii substantelor pe el insusi ca si experiment in timpul investigatiilor legate de efectul cocainei ca si anestezic.

FACTS:

  • mars_climate_orbiter
    NASA/JPL/Corby Waste

    1999 – NASA pierde semnalul emis de sonda spatiala robotizata Mars Climate Orbiter, in timp ce aceasta intra in orbita lui Marte. Nava s-a apropiat de Planeta Rosie pe o traiectorie care a dus-o prea aproape de aceasta, facand-o sa treaca prin atmosfera superioara si sa se dezintegreze. Misiunea a avut startul la 11 decembrie 1988, cu scopul de a studia clima, atmosfera si schimbarile de la suprafata lui Marte.

  • 1846 – Johann Gottfried Galle descopera planeta Neptun. Acesta, astronom la Observatorul din Berlin, primeste o scrisoare de la Urbain Le Verrier, un matematician francez, specializat in mecanica cereasca, prin care este rugat sa urgenteze cautarea planetei. Galle a descoperit Neptun cu o marja de 1 grad fata de locatia estimata de Le Verrier. Astfel, descoperirea este atribuita in egala masura celor doi. Neptun nu este vizibila fara ajutorul instrumentelor specifice. Este singura planeta din sistemul solar descoperita prin predictie matematica, si nu prin observatie empirica (observare si experimentare). S-au inregistrat observatii cu privire la existenta lui Neptun inca de pe vremea lui Galileo Galilei (1612-1613). Acesta a produs desene cu puncte a caror locatie coincide cu ceea ce se cunoaste astazi a fi locatia planetei Neptun. Insa a interpretat gresit descoperirea, considerand-o o stea fixa.
  • 1913 – Roland Garros realizeaza primul zbor neintrerupt peste Marea Mediterana. A plecat din sudul Frantei, de la Fréjus, pana in Tunisia, la Bizerte, intr-un avion Morane-Saulnier.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]