Med2050 #1. Maini bionice

Incepem o noua serie intitulata „Med2050” unde prezentam tehnologii de ultima ora aplicate in medicina. Astazi discutam despre progresul realizat in maini bionice si, in special, de o companie bazata in UK numita OpenBionics.

Aceasta companie si-a propus sa produca maini protetice ieftine – sub 200$ si usoare – sub 300 grame. Pana in prezent, au reusit sa reduca costul la 3000$, ceea ce e deja o scadere importanta fata de pretul pietii, cel putin 11,000$, ajungand si pana la de zece ori acest pret.

In afara ca sunt foarte ieftine, mainile OpenBionics sunt si foarte adaptabile. In primul rand sunt tiparite pe o imprimanta 3D, urmand forma exacta a mainii biologice. In al doilea rand, mecanismele pot fi personalizate urmand cerintele si caracteristicele antropomorfice ale clientului. Cel mai important, tot design-ul este open source, ceea ce inseamna ca oricine isi poate tipari o mana protetica folosind materiale comune, ieftine.

Citeste si  Interviu cu Elena Ovreiu despre Medicina Computationala

Ca o stire de ultima ora, OpenBionics a realizat un partneriat cu Disney care nu numai ca le-a oferit fonduri, dar le-a donat licentele si expertiza creative pentru a face maini bionice ieftine pentru copii.

TechCrunch a realizat un interviu cu CEO-ul OpenBionics: