Mesaj către Steaua Nordului

mesaj in sticlaDaca te-ai intrebat vreodata cum ai putea ajunge la viata din afara Sistemului nostru Solar, aceasta este sansa ta. Un nou proiect care va transmite mesajele text ale oamenilor normali, ca noi si ca tine, in spatiu cu viteza luminii va tinti Steaua Nordului, iar gandurile tale vor ajunge acolo peste 424 de ani.

Acestea vor fi transmise ca semnale radio, iar cercetatorii spera ca vor fi precum niste capsule ale timpului ce vor putea arata modul in care am gandit la un moment dat in istoria noastra.

„Acest proiect va crea mesaje inspirate in mod cultural si conservate ca intr-o sticla in ocean, calatorind prin spatiu timp de ere intregi” – Paul Quast, University of Edinburgh College of Art, Scotia

Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta trimit mesaje in spatiu. In 1974, mesajul „Arecibo” a fost transmis sub forma mai multor 1 si 0 spre clusterul stelar Messier 13. Mesajul lung de 3 minute a fost conceput de Frank Drake, creatorul faimoasei ecuatii Drake, si de Carl Sagan si a continut multa informatie codata despre ADN, o imagine grafica a corpului uman, o harta a Sistemului Solar si alte informatii care le-ar fi utile extraterestrilor, daca ar dori sa afle mai multe lucruri despre noi.

Citeste si  NASA a descoperit o gaura imensa pe suprafata Soarelui
Polaris- The North Star- Alpha Ursa Minor Canon Rebel XSi + 5" scope 1/22/09 400 ISO for 5 minutes
Polaris- The North Star- Alpha Ursa Minor; Canon Rebel XSi + 5″ scope 1/22/09; 400 ISO for 5 minutes

De atunci, mai multe proiecte au transmis mesaje radio spre planete si stele indepartate, cele mai multe cu scopul de a oferi informatii despre umanitate inteligentelor extraterestre care le-ar fi putut receptiona si cu speranta unui raspuns.

Acest nou proiect, intitulat „A simple Response” este un pic diferit pentru ca nu doreste sa le vorbeasca formelor de viata inteligente. In schimb, cercetatorii spera ca acestea sa afle modul in care oamenii se raporteaza la schimbarile climatice de pe Terra, indiferent de geografie si background.

Transmisiunea de doar 21 de ore va ajunge in spatiu mult mai departe decat Voyager 1, care acum se afla in spatiul interstelar. Steaua Polaris a fost aleasa ca destinatar datorita semnificatiei pe care o are pentru navigatori.

[sursa]