Intervale mai mari de timp

timpAtentie! Urmeaza inca un articol mindfuck despre timp.

Percepem timpul ca fiind compus din intervale egale: avem secunde, ore si ani. Nu este prea dificil sa ne imaginam ca, potrivit mecanicii cuantice, timpul nu este un flux continuu ci unul compus din intervale foarte mici. Cel mai mic interval poarta numele de timp Planck, adica o secunda de 10 la puterea -43.

Acum un grup de fizicieni a propus ideea ca cel mai mic interval este o ordine a mai multor magnitudini Planck. Un timp mai mare ar avea efecte masurabile pe toate sistemele mecanice cuantice.

Timpul Planck este parte a unui sistem de unitati naturale, care sunt bazate pe constante fizice universale. Momentan, nu exista nici o importanta fizica in privinta acestei masurari a timpului, dar in functie de modul in care este definita, nu are nici un rost sa discutam la scari mai mici.

Nici mecanica cuantica, nici relativitatea speciala nu necesita timp atat de mic, dar teoriile recente, care incearca sa construiasca un pod intre cele doua, cum ar fi gravitatia cuantica si teoria stringurilor, necesita spatiu pentru a fi sparte in intervale minuscule definite de lungimea Planck, care este distanta pe care un foton o parcurge in timp Planck.

Citeste si  Universul in oglinda

Cercetarea prezinta o noua teorie: daca acelasi principiu aplicat spatiului ii este aplicat si timpului, Universul ar fi impartit in doua intervale de timp, timpul Planck. In mod surprinzator, calculele indica faptul ca timpul nu este doar discret, dar dimensiunea intervalurilor depinde de energia sistemului. Descoperirea are impact asupra teoriei, iar ecuatiile trebuie modificate pentru a asimila timpul discret.

Echipa a creat un test pentru a-si demonstra ideea, care implica emisia spontana a unui atom de hidrogen. Daca un electron se afla in stare excitata, se poate injumatati in starea initiala prin emiterea unui foton. Rata injumatatirii unui atom de hidrogen este clara, asa ca modificarile aplicate ar trebui sa duca la doua valori diferite.  Experimentele viitoare vor putea distinge intre cele doua scenarii.

Lucrarea a fost publicata in The European Physical Journal cu titlul „Time crystals from minimum time uncertainty”.

[sursa]