Minerale nemaivazute, descoperite in Siberia

minerale
Foto: Igor Huskić, McGill University

Cercetatorii au descoperit minerale ciudate intr-o mina siberiana ce nu au mai fost gasite nicaieri altundeva in natura. Ce este fascinat eca din anii ’80, oamenii de stiinta „cultiva” materiale similare in laborator, dar nu au stiut pana acum ca asa ceva exista in natura.

Materialele artificiale sunt cunoscute ca „metal-organic frameworks” sau MOF-uri si functioneaza precum un burete molecular ce poate absorbi gaze precum hidrogen sau dioxid de carbon. Asa cum iti imaginezi deja, intr-o lume amenintata de emisiile de CO2, avem o intrebuintare importanta pentru ele. Asa ca timp de decenii, cercetatorii au tot modificat MOF-urile pentru a le imbunatati fara a banui ca ar exista si in natura.

Descoperirea faptului ca aceleasi structuri ar putea fi gasite in Siberia au schimbat cu totul ideea ca acestea ar putea fi obtinute numai artificial.

Citeste si  De ce nu invadeaza rechinii lacurile si raurile dulci

Culmea e ca mineralele siberiene, stepanovite si zhemchuzhnikovite, au fost descoperite pentru prima data acum mai mult de 70 de ani, intre anii ’40 si ’60, dar din cauza limitarilor tehnologice, structurile nu au putut fi examinate corespunzator. Au fost ignorate pana cand a fost gasita o lucrare veche despre aceste minerale in 2010, moment in care a fost observata o asemanare izbitoare cu structura MFO-urilor.

Cercetarea a fost publicata in Science Advances.

[sursa]