Misiunile NASA ar putea clasifica Pluto si Ceres drept planete

pluto ceresCeres este cel mai mare obiect din centura de asteroizi, iar misiunea DAWN va ajunge acolo pe 6 martie. Pluto este cel mai mare obiect din centura Kuiper, iar misiunea New Horizons va orbita in jurul sau pe 15 iulie. Asadar, 2015 este un an al descoperirilor in ceea ce priveste planetoidele. Va fi nevoie de un consens pentru ca oamenii de stiinta sa cada de acord daca cele doua corpuri pot fi clasificate drept planete.

In 2006, Pluto a fost retrogradat de un grup destul de restrans format din 237 de persoane care au votat pentru a-l cataloga drept planeta pitica dintr-un total de 10.000 de membri inregistrati in cadrul International Astronomical Union. Asadar, 237 au votat pentru, 157 impotriva si vreo 9.500 nu au fost prezenti.

Citeste si  Gravitatia Terrei maseaza Luna

Cele doua corpuri sunt sferice si orbiteaza Soarele, acestea fiind cele doua caracteristici ce definesc o planeta, dar cei 237 care si-au batut joc de Pluto sustin ca o planeta trebuie sa-si fi eliberat imprejurimile de-a lungul orbitei sale, iar Pluto salasluieste in centura Kuiper la fel cum Ceres se afla in centura de asteroizi.

[sursa]