Mars One ar putea fi un M.I.T.

mars-one-supply-mission-2016Construirea unei baze umane pe Marte ar fi una dintre cele mai mari succese ale Omenirii. Primul pas pe Marte presupune provocari astronomice pentru rasa umana, dar fondatorul Bas Lansdrop este foarte optimist.

Oamenii de stiinta de la MIT au subliniat anul trecut ca va esua planul si ca visurile viitorilor astronauti ce doresc sa se sacrifice pentru omenire se vor putea adeveri mult mai tarziu. Ba mai mult, unul dintre cei mai mari sustinatori ai proiectului a sugerat ca timeline-ul si bugetul sunt naive, dupa cum scrie Guardian.

Mars One se afla inca in stadiul selectarii voluntarilor, de la 250.000 de aplicanti la doar 24 de persoane. Dupa ce ii vor alege pe cei mai „norocosi”, acestia vor fi antrenati la o baza terestra pentru a pregati colonizarea din 2025. Inainte de a fi trimisi in grupuri de catre 4, o misiune demo va fi programata sa aiba loc in 2018, care presupune lansarea unui satelit de comunicatii. Apoi vor urma un alt satelit si un rover in 2020, dupa care alte misiuni cargo pentru a pune pe planeta un alt rover, spatii de locuit si sisteme de intretinere a vietii.

Cei de la MIT spun ca misiunea, asa cum este ea conceputa acum, nu este viabila, nu este fezabila dpdv tehnic. Ar fi nevoie de 15 rachete purtatoare Falcon Heavy care ar costa 4.5 miliarde de dolari. Pentru ca acest cost sa nu creasca foarte mult, va trebui ca astronautii sa construiasca lucruri pe Marte, nu sa le transporte de pe Terra.

Ar trebui ca sistemele de sustinere a vietii sa utilizeze resurse pe care nu le pot lua in totalitate de pe planeta rosie. Tehnologia inca nu a ajuns acolo. NASA va putea face un sistem care sa transforme atmosfera planetei in oxigen, dar nu va fi gata pana in 2020. Astronautii vor fi nevoiti sa produca ceea ce vor manca, dar ideea serelor va fi una periculoasa pentru ca nivelurile de oxigen vor fi prea ridicate. Nu exista tehnologia necesara scaderii nivelului de oxigen fara a-l influenta pe cel de azot necesar sa tina camerele presurizate.

Citeste si  Bilanțul spațial al Indiei în 2016

Cei de la MIT spun ca in a 68-a zi va muri primul astronaut din cauza lipsei de oxigen. Daca nu vor putea echilibra nivelurile gazelor, excesul de oxigen va reprezenta un pericol de incendiu.

Daca vor trece de aceste hopuri, risca sa moara de foame. Fiecare astronaut ar avea nevoie, in medie, de 3.040 de calorii pe zi, iar culturile ar trebui alese cu grija pentru ca toata aceasta biomasa sa fie produsa de sistemele de pe Marte. Calculele arata ca ar fi necesara o suprafata de 200 metri cubi pentru agricultura, adica de patru ori mai mult decat apare acum in misiunea Mars One.

Orice ar spune cei de la Mars One, nu au inca un studiu de fezabilitate. Au externalizat catre Paragon Space Corporation. In afara de sperante de bine pentru 2025, cei de la Mars One nu au livrat nimic palpabil.

[sursa]