Mos Craciun s-ar afla inhumat sub o biserica in Turcia, sustin arheologii

Se pare ca, pana la urma, Mos Craciun exista. Sau a existat. Arheologii din Turcia cred ca i-au gasit locul de veci.

Cu sute de ani inainte sa devina figura centrala, si imbrata in rosu, a Craciunului si a consumerismului, Sfantul Nicolae a fost un episcop din secolul al 4-lea care a servit drept inspiratie pentru mitul Mosului, iar arheologii turci cred ca locul sau de veci se afla sub o biserica antica din sudul tarii.

Dupa trei luni de investigatii, acestia au declarat ca au descoperit ceea ce pare a fi un templu intact si locuri de veci sub biserica Sf. Nicolae din provincia Antalya, orasul Demre, cunoscut inainte si ca Myra, locul in care Sf. Nicolae a devenit episcop.

Daca arheologii au dreptate, inseamna ca toate cartile de istorie vor avea nevoie de actualizari pentru ca stiam ca ramasitele lui Sf. Nicolae au fost duse in orasul Bari din Italia de comerciantii italieni in 1087, la aproape 700 de ani de la moartea lui.

De asemenea, potrivit aceleiasi intepretari, marinarii au furat oasele sale pentru a le pastra in siguranta intr-o perioada in care orasul era atacat de turcii Selgiuc. Aceste conficte au rezultat in demolarea si reconstruirea bisericii, perioada in care ramasitele au fost luate impotriva vointei calugarilor grec-ortodocsi. Daca, intr-adevar, s-a intamplat asa, este posibil ca acestia sa nu-i fi luat toate oasele pentru ca unele au ajuns in Venetia si nu numai.

Citeste si  Masina timpului - 01 noiembrie

Potrivit ipotezei cercetatorilor turci, oasele respective nu-i apartin lui Sf. Nicolae pentru ca mormantul nu era al sau ci al unui preot anonim inhumat in biserica. Documentele studiate de echipa turca sugereaza ca Sf. Nicolae a fost inhumat intr-o camera neatinsa ce se afla sub biserica, pe care cercetatorii au descoperit-o cu ajutorul unui scanner CT si radar capabil sa analizeze structuri subterane.

[sursa]