Motivele celor care refuză vaccinarea copiilor

vaccine-kid_1024Un studiu pilot investigheaza motivele pentru care parintii refuza sa-si vaccineze copiii si acelea din spatele refuzului de a recunoaste ca acestia nu sunt imunizati.

Sanatatea femeilor insarcinate si a copiilor lor este in pericol din cauza parintilor care nu recunosc faptul ca nu si-au vaccinat copiii, acesta fiind motivul pentru care cercetatorii din Australia au demarat un studiu.

Dr. Bronwyn Harman, cercetator familial de la Edith Cowan University, a spus ca cei mici pot purta virusuri periculoase, daca nu sunt vaccinati, precum rubeola si tusea convulsiva, periculoase pentru femeile insarcinate si copiii nenascuti.

„Ma sperie faptul ca viitoarele mame pot intra in contact cu persoane care nu-si recunosc statutul de persoane nevaccinate de teama de a nu fi catalogate drept parinti inconstienti, dar trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a evita pierderea de vieti si de aceea este important sa ajungem la ei” – Bronwyin Harman

Spune ca este important sa intelegem motivele pentru care parintii refuza vaccinarea copiilor si ca trebuie sa-i indemnam sa recunoasca asta. Ii incurajeaza pe parinti sa o contacteze pentru a o ajuta in cercetare.

Multi parinti care nu-si vaccineaza copiii se bazeaza pe imunitatea de grup, care ii apara pe nevaccinati daca grupul este imunizat in proportie de 90-95%, dar exista zone in Australia unde rata imunizarii este mai mica de atat. Printre acestea se numara New South Wales, unde imunizarea a ajuns la 88%, Cottesloe cu 85% si Byron Shire cu o imunizare de 66.7%.

Citeste si  23andMe Ne poate livra cadoul perfect: descifrarea codului genetic

Potrivit Australian Childhood Immunisation Register, rata imunizarii a crescut din decembrie pana la 91.7%, dar procentul copiilor complet imunizati pana la varsta de 2 ani a scazut pana la 88.6%. Harman spune ca parintii care nu-si vaccineaza copiii pe care i-a intalnit se bazeaza pe dieta si stil de viata sanatoase pentru a se proteja impotriva virusurilor, dar motivul principal este neincrederea pe care o au in guvern si doctori.

„Acesti parinti cred ca sunt mintiti, iar cercetarile proprii le-au dat motive sa se teama de pericolul vaccinarii, chiar daca sursele lor nu sunt demne de incredere.”

A mai declarat ca multi parinti inca mai cred ca exista legaturi clare intre vaccinare si autism, chiar daca aceasta legatura s-a demonstrat a fi una falsa. Cei mai multi traiesc in comunitati in care rata imunizarii este foarte scazuta, ceea ce este important pentru ca parenting-ul este influentat de cercurile sociale.

„Stim ca o rata a imunizarii de 95% protejeaza prin efectul de imunitate a grupului si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a proteja femeile insarcinate si copiii.”

Intre timp, a crescut  cu 40% rata infectiei cu tuse convulsiva in 2015, iar autoritatile trebuie sa ia masuri drastice pentru a lupta impotriva curentului anti-vaccinare. In august, vaccinarea impotriva tusei convulsive a fost gratuita pentru femeile insarcinate in 28 de saptamani, pentru partenerii acestora si parinti.

„Bolile acestea sunt infectioase, foarte dificil de tratat si pot dezvolta complicatii serioase in special in cazul copiilor, dar pot fi prevenite foarte usor prin vaccinare” – Jack Snelling, ministrul sanatatii

[sursa]