Muzica de la birou dauneaza concentrarii

working-music_1024Un nou studiu arata ca, in timpul tineretii, putem asculta muzica si concentra in acelasi timp, dar ca mai tarziu muzica iti distrage atentia.

Legatura dintre muzica la locul de munca si functiile cognitive nu a fost studiata prea mult in trecut, ceea ce e ciudat avand in vedere ca exista in marile corporatii sub forma unui aparat de radio sau a unui sistem audio centralizat.

Oamenii de stiinta  de la Geogia Institute of Technology din SUA s-au decis sa studieze impactul muzicii asupra eficientei la locul de munca. Au efectuat teste de memorie cu si fara muzica. In tot acest timp, subiectii au notat si ce genuri muzicale le distrag atentia cel mai mult.

Savantii au descoperit ca studentii s-au plans ca muzica e obositoare comparativ cu lipsa ei dar ca nu le-a afectat in nici un fel concentrarea, dar cand a venit momentul adultilor, concentrarea a scazut cu 10%.

Citeste si  E tehnologia buna sau rea pentru memorie?

Concluzia studiului ar fi ca odata cu trecerea anilor, capacitatea de a ne focaliza atentia scade progresiv. Rezultatul are legatura cu efectul de cocktail, care face referire la focusarea atentiei pe o conversatie in timp ce altele curg in jurul nostru. Capacitateade a ne concentra pe un anumit detaliu nu e nimic altceva decat abilitatea de a filtra zgomotul de fond si de a-l scoate din peisaj. O alta componenta ar fi ca in timp scade memoria asociativa, ceea ce ne impiedica sa facem lucruri chiar si fara muzica.

[sursa]