NASA crede ca Elon Musk foloseste rachete prea puternice

Mai exact, NASA crede ca SpaceX va pune in pericol viata astronautilor cu tehnologia motoarelor, care le va face prea puternice.

Cand Elon Musk si echipa sa incercau sa faca racheta Falcon 9 mai puternica, au avut ideea creativa de a mentine combustibilul la temperaturi extrem de mici pentru a ocupa mai putin spatiu si, astfel, sa incapa mai mult in rezervoare.

Abordarea vine cu un risc foarte mare, potrivit expertilor. La acele temperaturi extreme, combustibilul ar trebui incarcat chiar inainte de lansare, cu astronautii la bord. Un accident, sau o scanteie, in timpul acestei manevre cunoscute drept „loand and go”, ar putea declansa o explozie uriasa.

Propunerea a aprins niste beculete rosii in Congresul american si in randul expertilor in siguranta ai NASA in timp ce SpaceX se pregateste sa lanseze oameni pe orbita anul acesta.

Teama pentru vietile astronautilor a atins un apogeu la NASA cand, in septembrie 2016, o racheta Falcon 9 a explodat in timp ce era alimentata inaintea unui test al motorului. Nimeni nu a fost ranit, dar incarcatura, un satelit de multe milioane de dolari, a fost pierduta. Intrebarea de pe buzele multora de la NASA a fost: daca s-ar fi aflat astronauti la bord?

Citeste si  VIDEO: Elon Musk - Suntem personajele unui joc video al altei civilizații

Problema alimentarii a devenit un punct de presiune al tensiunii dintre expertii in securitate ai NASA si nebunii de la SpaceX condusi de Elon Musk, antreprenor dedicat depasirii limitelor cunoscutului in rocket science. Practic, SpaceX este o companie curajoasa condusa de un nebun care vinde aruncatoare de flacari. Curajul sau s-a lovit de sistemul birocratic al NASA care a fost acuzat in nenumarate randuri ca ar fi mult prea precaut, in urma a doua dezastre soldate cu explozia a doua navete, pierzand un total de 14 astronauti.

Mai multe, aici.