Se zvoneste ca NASA are ceva sa ne spuna in privinta sondei Voyager 2

Cand vine vorba despre granitele sistemului nostru solar, astronomii s-au cam scarpinat in crestetul capului. De exemplu, a fost nevoie de un an de zile pentru a fi siguri ca sonda Voyager 1 a ajuns in spatiul interstelar, fiind si primul obiect facut de om ce a parasit sistemul solar.

S-ar putea sa primim acum confirmarea ca si Voyager 2 a trecut de marginea sistemului nostru solar si ca a ajuns in spatiul interstelar. Pana acum avem doar zvonuri despre asa ceva, dar jurnalistul independent Jonathan O’Callaghan ne-a oferit un indiciu intr-un tweet:

I think it’s happened, people. Voyager 2 appears to have left the Solar System, becoming the second interstellar spacecraft after Voyager 1 in August 2012. Expecting some sort of announcement from NASA tomorrow. pic.twitter.com/KnxcdZRX2y

Este important de retinut faptul ca putem masura granitele sistemului solar prin mai multe metode. De exemplu, putem presupune ca sistemul solar se intinde pana in punctul in care Soarele nu mai are influenta, iar aici avem mai multe situatii: finalul influentei luminii astrului, a campului sau magnetic, si a vantului solar, sau a fortei sale gravitationale, ultima impingand foarte departe granitele, cu mult dincolo de sondele Voyager, daca vom gasi Planeta 9.

Citeste si  Supernova din doua stele pitice albe

Oricum, intrarea in spatiul interstelar este o victorie uriasa. Inseamna ca ambele sonde Voyager s-ar deplasa prin vidul dintre stele, o zona in care nu vor mai fi influentate deloc de vantul solar.

Intram in zona speculatiilor deja, dar stim sigur ca urmeaza ca NASA sa sustina o conferinta de presa. S-ar putea sa nu atinga inca acest subiect, avand in vedere ca Voyager 1 a intrat in spatiul interstelar la o distanta de 121 UA (1 Unitate Astronomica = distanta Pamant-Soare) fata de noi, iar Voyager 2 se afla la 119 UA. Partea buna e ca nu va trebui sa asteptam un an de zile confirmarea faptului ca Voyager 2 a iesit din sistemul nostru solar, avand datele obtinute de la Voyager 1. Va fi mult mai simplu de confirmat, asadar.

Conferinta va avea loc la ora 18:00 in seara aceasta:

[sursa]