Cosmonautii au iesit in spatiu pentru a cauta dovezile unui sabotaj al Statiei Spatiale

A durat mai mult decat s-au asteptat, dar iesirea in spatiu a cosmonautilor a fost un succes marti.

In jurul orei 18:00, cosmonautii Oleg Kononenko si Sergei Prokopyev au iesit in spatiu pentru aproximativ 8 ore ca sa examineze o gaura aparuta in capsula Soyuz, ce ar fi un act de sabotaj. Dupa cinci ore au reusit sa ajunga la ea, iar dupa altele trei au revenit in siguranta in interiorul Statiei Spatiale Internationale.

Potrivit unei relatari Associated Press, Kononenko si Sergei au petrecut primele patru ore incercand sa ajunga la gaura, strabatand o distanta de 30 de metri. Apoi, cu ajutorul unui cutit si al unor cuttere lungi, au muncit o ora pentru a trece de straturile izolatoare, in spatele carora se afla peretele capsulei. In final, au putut vedea gaura ce masoara aproximativ 2mm in diametru. Din interiorul capsulei pot fi vazute urmele unei masini de gaurit in jurul gaurii, dar nu si pe exterior.

Citeste si  O nouă cameră video HD instalată în exteriorul ISS

Cosmonautii au colectat mostre, au reparat izolatia exterioara si apoi s-au intors in interiorul Statiei Spatiale. Mostrele vor fi trimise pe Terra la bordul capsulei Soyuz, atunci cand se va detasa pe 19 decembrie.

Bucata de perete, ce poarta gaura, se va detasa de capsula inainte ca aceasta sa reintre in atmosfera Terrei, iar asta inseamna ca mostrele, impreuna cu orice alta proba foto sau video, vor fi singurele dovezi pe care le vor avea investigatorii la dispozitie pentru a afla cum a aparut acea gaura in peretele capsulei.

[sursa]