Virgin Galactic a ajuns in Spatiu! In sfarsit!

Virgin Galactic si-a lansat avionul spatial pana la o altitudine de 80 km, atingand spatiul cosmic si scopul la care Richard Branson a visat atat de mult, acela de a duce turistii dincolo de atmosfera terestra.

Desi nu a ajuns pe orbita planetei noastre, zborul a fost prima lansare de pe pamant american a unui aparat de zbor de cand a fost inchis programul navetelor NASA in 2011. Richard Branson a deschis o noua era in zborul spatial cu oameni la bord, o era in domeniul zborului spatial monopolizat de agentii guvernamentale.

Zborul de ieri a „zgariat” partea inferioara a spatiului, dar a avut implicatii uriase pentru o industrie aflata in crestere. A fost un zbor curajos si riscant ce a urmat unei prabusiri fatale in urma cu 4 ani. A avut loc intr-o perioada in care NASA trebuie sa se bazeze pe Rusia pentru a-si duce astronautii pe orbita si in care este criticata vehement pentru faptul ca si-a pierdut c***** pe care le-a avut in era spatiala Apollo.

Virgin Galactic se afla acum in clubul select al companiilor care vor duce turisti in spatiu, alaturi de SpaceX, Blue Origin si Boeing.

Citeste si  Agricultură în sol echivalent cu cel marțian

Cu doi piloti in carlinga, vehiculul cunoscut si ca SpaceShipTwo a fost remorcat pana la o altitudine de 13.100 metri de unde a fost eliberat pentru a-si aprinde motoarele. Dupa foarte putin timp, vehiculul s-a deplasat pe verticala deasupra aceleeasi zone peste care Chuck Yeager a depasit viteza sunetului in 1947.

Avionul spatial a atins altitudinea maxima de 82.7 km cu o viteza de 2.9 Mach, inainte de a se intoarce la baza din desertul Mojave.

Pilotul, Mark Stucky, a declarat ca zborul a decurs fara probleme, atat de bine incat si-a permis o rotire victorioasa deasupra planetei.

Virgin Galactic are aproape 700 de clienti care au platit cate 250.000 de dolari pentru calatorii suborbitale, mai multi decat cei peste 560 de oameni care au ajuns pana acum in spatiu.

[sursa]