Nebuloasele roşii din Micul Nor al lui Magellan

Telescopul Hubble a pozat două nebuloase roşii, descoperite în anul 1834 de astronomul Sir John Herschel.

Nebuloase
Foto: NASA

Numite împreună NGC 248, cele două nebuloase sunt situate în Micul Nor al lui Magellan, o galaxie satelit a Căii Lactee, şi sunt aşezate una lângă alta în aşa fel încât par a fi o singură nebuloasă.

Radiaţiile intense ale stelelor tinere din centrul celor două nebuloase încălzesc hidrogenul, cauzând astfel strălucirea roşie a norului de gaze şi praf cosmic.

NGC 248  face parte dintr-un grup de nebuloase de hidrogen, ce se află la 200.000 ani lumină depărtare de noi, în constelaţia Tucana, vizibilă din emisfera sudică.

Imaginea de mai sus face parte dintr-un studiu numit Investigaţia Evoluţiei Gazelor şi a Prafului Cosmic din Norul Mic al lui Magellan. Astronomii folosesc telescopul Hubble pentru a studia praful cosmic din galaxiile care au mai puţine resurse de elemente grele, resurse necesare formării de praf. Înţelegerea prafului cosmic este o componentă esenţială în studiul formării stelelor într-o galaxie.

Citeste si  Telescopul Spatial Kepler a descoperit exoplanete similare Terrei

Norul Mic al lui Magellan conţine până la o zecime din cantitatea de elemente grele ce se găsesc în Calea Lactee. Pentru că se află atât de aproape, astronomii pot studia în detaliu praful cosmic din galaxia satelit.

Importanţa acestui studiu este dată de faptul că cele mai multe dintre stelele din Univers s-au format la începuturile acestuia, într-o perioadă în care exista o cantitate mai mică de elemente grele în spaţiu decât în prezent. Astfel, studiind Norul Mic al lui Magellan, care prezintă condiţii similare din punct de vedere al elementelor ce dau naştere stelelor celor de la începuturile Universului, astronomii pot înţelege istoria galaxiei noastre.

[sursa]

Anca Stănescu