Nici o urma de materie intunecata in radiatia gama de fond

radiatia gamaOamenii de stiinta nu au descoperit nici o urma de materie intunecata in cea mai precisa analiza a radiatiei gama de fond realizata pana acum. Radiatia gama de fond este numele dat semnaturii ciudate si inexplicabile prezente in tot Universul. S-a crezut ca aceste raze gama ar fi asociate cu materia intunecata, dar un nou studiu a aratat ca este vorba despre altceva.

Razele gama sunt fotoni invizibili ochiului uman dar cu cea mai mare cantitate de energie dintre fotonii existenti in tot Universul. Sunt atat de incarcati incat sunt capabili sa ionizeze celulele noastre in timp ce trec prin ele, iar din anii ’60 oamenii de stiinta au detectat un fond difuz si misterios de raze gama in tot Universul studiat.

Pana acum, cercetatorii au reusit sa gaseasca aproximativ 3.000 de surse extragalactice ale acestui fond, dar acestea nu sunt responsabile de intreaga cantitate de raze gama. Pana la 75% din razele gama din Univers au surse necunoscute. Cateva surse cunoscute includ blazari, regiuni ultra-aglomerate din jurul gaurilor negre supermasive. Au mai fost detectate ca venind si din pulsari si supernove. In afara de acestea, oamenii de stiinta nu au putut gasi alte surse si nu ne putem explica de ce exista aceasta radiatie gama de fond.

De undeva trebuie sa vina. Echipa a declarat ca, daca ai putea vedea razele gama si ai privi cerul noptii, nu ai putea gasi nici o zona intunecata. Problema aceasta seamana cu cea a materiei intunecate. Materia observabila din Univers nu poate genera cata gravitatie exista in total, in special in galaxii. Pentru a aduce o rezolvare, oamenii de stiinta au „inventat” materia intunecata, pe care o cauta si pe care inca nu au gasit-o. Pentru ca aceasta ar raspunde de gravitatia din Univers, cercetatorii cred ca ar putea fi raspunzatoare si de alte lucruri interesante, precum razele gama de fond.

Citeste si  Vantul intergalactic dezintegreaza gazul raspunzator de formarea stelelor

Pentru a afla, echipa condusa de Mattia Fornasa de la Universitatea din Amsterdam a folosit telescoape foarte puternice precum Fermi Large Area Telescope al NASA pentru a scana radiatia gama de fond in cautarea unor fuctuatii care ar putea oferi indicii privind sursele acesteia.

Au observat ca razele gama vin din doua tipuri de surse: de energie inalta si de energie joasa. Conform analizelor, echipa a descoperit dovezi ca o parte a razelor gama de energie inalta au fost emise de blazari, pe care inca nu i-am descoperit – o ipoteza care este acum studiata de un grup de cercetatori. Razele de energie joasa sunt in continuare un mister. Echipa este de parere ca acestea nu pot fi emise de sursele cunoscute, precum blazari, pulsari si supernove si nici de materia intunecata, pentru ca oamenii de stiinta nu au gasit nici o dovada care sa sutina ca injumatatirea ei sau anihilarea ar juca un rol in crearea radiatiei gama de fond.

Studiul a fost acceptat pentru publicare in urmatoarea editie a jurnalului Physical Review D. Pana la aceasta, puteti accesa o versiune pre-print pe arXiv.org.

[sursa]