Nodul cuantic

nod cuanticO echipa internationala de oameni de stiinta a reusit sa creeze primul nod cuantic, o mare realizare in fizica cuantica ce ar putea contribui la alimentarea computerelor cuantice in viitorul apropiat. Aceste noduri nu seamana cu cele clasice, precum cel de cravata sau marinaresc. Au fost create intr-o forma superfluida a materiei cuantice intitulata Condensat Bose-Einstein si se apropie mai mult de cerculetele din fum decat de nodurile clasice.

„Decenii la rand, fizicienii au prezis teoretic faptul ca ar fi posibile aceste noduri cuantice, dar nimeni nu a reusit sa faca unul. Acum ca am observat aceste bestii exotice, suntem bucurosi sa le studiem proprietatile. Descoperirea noastra conecteaza mai multe domenii de cercetare precum cosmologia, fuziunea si computerele cuantice” – Mikko Mottonen, cercetatorul care a condus experimentele

Nodurile acestea formeaza inele ce se misca fara a se deforma cu o viteza constanta. Cand este creat superfluidul, este compus din puncte in spatiu avand toate aceeasi orientare. Spilul e sa schimbi orientarea folosindu-te de campuri magnetice extrem de fine, atat de precise incat oamenii de stiinta implicati in experiment nu s-au miscat de teama.

Citeste si  Lumina Cherenkov fotografiata in ochii pacientilor

Chiar daca stiinta este dificila, rezultatul este unul simplu: mici noduri compuse din mai multe cercuri care seamana cu cerculetele din fum. Aceste noduri cuantice sunt foarte stabile, ceea ce inseamna ca nu pot fi desfacute decat daca le distrugem. Dureaza o miime de secunda sa creezi unul si, dupa ce au exersat, savantii au devenit din ce in ce mai priceputi si au legat sute de noduri.

[sursa]