Numele personajului tău de gaming spune multe despre tine
In general, omenii activeaza in online sub perdeaua anonimatului, iar jocurile video nu fac exceptie de la regula. Sute de milioane de oameni joaca jocuri online in fiecare zi si le sunt cunoscuti celorlalti doar dupa numele ales in joc de ei insisi. Recent a fost descoperit faptul ca aceste nume pe care ni le atribuim singuri spun foarte multe lucruri despre noi.
Jocurile sunt tinte foarte bune pentru psihologi. Unele, in special cele tactice multiplayer precum League of Legends (il ador!), sunt dinamice, axate pe rezolvarea problemelor ce necesita un planning serios, experienta si invatare. In anumite privinte, ne putem gandi la League of Legends si alte jocuri similare ca fiind sahul secolului 21.
Un singur joc de League of Legends ii ofera fiecarui jucator o gramada de oportunitati: cu ce campion sa joace (agresiv, defensiv, de sustinere etc), ce stil de joc sa adopte (de echipa sau individualist), ce strategie sa aplice (precauta sau riscanta) si ce tactici sa foloseasca (la fel in fiecare batalie sau derivate).
Producatorii jocului, Riot Games, au fost implicati intr-un studiu care a analizat numele utilizatorilor jocului League of Legends. A fost evident faptul ca multi aleg termeni si sintagme anti-sociale, rasiste si sexuale. Te-ai intreba de ce, iar raspunsul este ca aceste trasaturi sunt prezente si in viata reala.
Unii aleg sa adauge numere in numele lor de utilizator si se pare ca acestea au legatura cu varsta sau anul nasterii.
Avem asadar, pana acum, doua informatii importante: tendintele anti-sociale si varsta prezente in numele ales la inregistrarea in joc. Daca acestia aduc comportamente reale intr-o activitate online, inseamna ca le putem deduce comportamentul in joc.
Legatura trasata intre personalitatea lor si datele din joc par a fi greu de stabilit. S-a retras un jucator din batalie pentru ca este o persoana care nu-si asuma riscuri sau pentru ca este un strateg de exceptie? A adunat mai multe resurse decat coechipierii sai pentru ca are o natura obsesiva de a acumula lucruri sau pentru ca personajul din joc ar fi mai eficient cu obiecte performante cumparate?
Sistemul de sanctionare al Riot Games, incorporat in League of Legends, a adus cateva raspunsuri. Acesta a fost implementat pentru a modera comportamentele anti-sociale.
Raporturile acestea reflecta comportamentul jucatorilor. Cei care au unul anti-social vor primi raporturi negative, in timp ce aceia care au contribuit cu un comportament ok vor fi marcati in mod pozitiv.
In general, persoanele tinere nu-si manageriaza cu succes impulsul de moment, nu au abilitati sociale dezvoltate si se supara mai usor. Cei cu username anti-social au tendinta de a primi si trimite feedback negativ. In paralel, cei mai in varsta, sau cei cu nume inofensive, au relatii pozitive cu ai lor coechipieri. Care este concluzia acestui studiu?
Asemenea jocuri ar putea contribui la depistarea timpurie a unor boli neurologice precum dementa sau atacul cerebral, iar apicatiile practice ar putea transcede lumea jocurilor video.
Informatiile au fost adunate de Alex Wade, profesor de Psihologie in cadrul Universitatii York.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.