O noua particula prezisa de fizicieni

atomParticula aceasta ar defini legile fudamentale ale Universului. Oamenii de stiinta au prezis existenta unei particule total neasteptate intitulate „fermion Weyl de tip 2” si este inrudita cu fermionul Weyl, ce a fost mentionat pentru prima data acum 85 de ani si gasit anul acesta. Nimeni nu s-a asteptat ca el sa aiba un var, adica cel de tip 2, care calca in picioare multe reguli universale.

Fermionul Weyl de tip 2 a fost prezis cand oamenii de stiinta au observat ca un cristal de metal cunoscut ca tungsten „ditelluride” se comporta intr-un mod foarte ciudat. Cele mai multe metale devin izolatoare cand sunt influentate de un camp magnetic, in timp ce cristalele metalice care contin fermioni Weyl devin conductoare super-eficiente. Ditelluridul tungsten a facut ceva total diferit. A devenit si izolator si conductor aproape perfecat, in functie de directia campului magnetic.

Cand o echipa formata din oameni de stiinta din mai multe tari, condusa de Universitatea Princeton, a cercetat ce se intampla, a prezis ca acest comportament a fost cauzat de o particule neasteptata, fermionul Weyl de tip 2. Cercetarea va fi publicata in revista Nature.

Citeste si  Nodul cuantic

Materialul metalic ce ar include acest fermion este un material solid condensat, o clasa de cristale numita de savanti drept „material universal” datorita diversitatii de particule continute.

In Universul normal, electronii sunt particule elementare. Materialele solide condensate, cvasi-particulele mici, intitulate electroni Bolch, sunt particulele elementare si contin toate celelalte particule posibile din Univers. Asta inseamna ca devin propriul univers, unde oamenii de stiinta pot face experimente cu particule. De fapt, asa a fost descoperit fermionul Weyl normal.

[sursa]