O piesa din puzzle-ul cuantic

141112144837-largeOamenii de stiinta de la Universitatea din California au explorat cubitii (biti cuantici) pentru simulari cuantice. Au demonstrat o versiune cuantica a legii lui Gauss. Noutatea experimentului reprezinta masurarea curburii.

Vorbim aici de pasii facuti spre super-computere cuantice. Limbajul binar are doar doua optiuni – 0 si 1. Pe cand cel cuantic poate exista in ambele simultan, creand o multitudine de posibilitati de interactiune.

Sa luam spre exemplu cubitii. Doi la numar. Sa ne gandim ca acestia sunt precum doua persoane aflate intr-o discutie. Savantii au reusit sa controleze fiecare aspect, localizare, continut, volum, ton, accent, al comunicarii. In simularea cuantica, un control total al sistemului reprezinta sfantul graal si devine din ce in ce mai dificil de atins in functie de dimensiunea sistemului.

Citeste si  Doi miliardari vor sa elibereze omenirea dintr-o simulare computerizata

Cu alte cuvinte. Computerele conventionale, care utilizeaza un limbaj binar, sunt usor de controlat in totalitate, dar au o putere de calcul mica. Un super-computer cuantic nu poate fi momentan controlat. La asta se lucreaza. Imagineaza-ti portile raiului deschizandu-se. Despre asta e vorba. Limitele de clacul ar fi cu mult ridicate.

[sursa]