Cel mai indepartat stramos al omului este o creatura marina

reconstructie, fosila, Saccorhytus
Reconstructie a Saccorhytus coronarius. Credit: S Conway Morris / Jian Han

Cercetatorii de la St John’s College, de la Universitatea din Cambridge, alaturi de cercetatorii de la Universitatea de Nord Vest din Xi’an, China au descoperit urme ale celui mai vechi stramos preistoric al omului, o creatura marina ce a trait acum 540 de milioane de ani.

Aceasta fiinta, ce semana cu un sac, este numita Saccorhytus, si a fost identificata recent printre niste microfosile descoperite in China. Este considerata a fi cel mai primitiv exemplu al deuterostomelor – o categorie biologica ce include un numar de subgrupuri printre care si vertebratele.

Saccorhytus a trait printre grauntele de nisip de pe fundul marilor si nu are mai mult de un milimetru. Un detaliu care ii intriga pe cercetatori este aparenta absenta a anusului.

Citeste si  Avantajul evolutiv al homosexualitatii

Dr Jian Han declara: ” am procesat un volum enorm de calcar – in jur de trei tone – ca sa ajungem la aceste fosile, dat o serie constanta de descoperiri ne-au ajutat sa stabilim o serie de intrebari cheie: a fost aceasta o echinoderma aparuta timpuriu, sau ceva si mai primitiv? Paraent, ultima varianta este raspunsul corect.”

Studiul sugereaza ca aceasta fiinta avea un corp simetric bilateral – caracteristica mostenita de multi dintre urmasii sai, inclusiv oamenii – si era acoperita cu o piele subtire, relativ flexibila. O gura mare, raportata la proportiile corpului o ajuta sa se hraneasca si, probabil, tot prin intermediul ei elimina si resturile.

[sursa]