Orasel evacuat din cauza unui accident de curatenie

Locuitorii oraselului britanic Nailsea, de langa Bristol, au avut un final interesant de 2018. Au fost nevoiti sa-si evacueze casele din cauza unui gaz toxic ce le-a invadat strazile. Vestea buna e ca acest gaz nu a fost produsul vreunui atentat pus la cale de o organizatie terorista ci al unui accident de curatenie rezultat din incercarea unei femei de a desfunda o toaleta…

Dominique Heath, mama a trei copii, a trebuit sa desfunde toaleta casei dupa ce unul dintre copiii sai a scapat o jucarie inauntru, sau prea multa hartie igienica. In dupa-amiaza aceea, femeia a umplut WC-ul cu doua sticle de substanta de curatat si a lasat-o sa lucreze, dar la ora 20:00, toaleta inca era infundata. Asa ca a adaugat 3 litri de clor. Vorbim de o cantitate foarte mare de solutie de curatat.

Din pacate pentru Heath, chimicalele din solutia initiala de curatat, impreuna cu clorul turnat apoi peste, au reactionat intr-un nor de gaz clorinat cu miros putred, o substanta atat de toxica incat a fost interzisa de Conventia de la Geneva, iar folosirea ei a fost catalogata drept crima de razboi. In doze mici, poate cauza iritatii ale pielii si ochilor, dar in cantitati mari poate provoca probleme respiratorii si arsuri. In cele mai grave cazuri, poate rezulta in edem pulmonar, care poate fi letal.

Citeste si  Patru elemente noi în tabelul periodic

Fara indoiala, Heath s-a speriat de „norisorul” de gaz, asa ca a inchis usa toaletei si a deschis toate ferestrele casei. Vazand ca norul ia proportii, Heath s-a speriat si i-a cerut ajutorul unui vecin si a chemat pompierii, care i-au spus sa evacueze casa de urgenta. Au venit pompieri de la trei sectii diferite din Bristol si North Somerset pentru a izola accidentul chimic.

Anul trecut, a fost evacuata o scoala din India dupa un experiment prin care a fost creat un mic vulcan, iar in 2017 mai multi studenti australieni au ajuns de urgenta la spital din cauza unei contaminari chimice. Alt incident a implicat 500 de studenti scosi dintr-o biblioteca universitara din cauza unei aparente scurgeri de gaze, ce s-a dovedit apoi a fi mirosul putred al unui fruct uitat pe acolo.

[sursa]